Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Κατά καιρούς,οι μεγάλοι τραγωδοί,ο Αισχύλος,ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης,βασίζονταν στους πολέμους της εποχής των ηρώων,που είχαν κοινά με τους συγχρόνους τους πολέμους,για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα και απωθημένα,όπως άλλωστε συνηθίζουν οι ποιητές.Σε αυτή την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τις πολεμικού περιεχόμενου τραγωδίες.

ΑΙΣΧΥΛΟΣ
1)Επτά επί Θήβας:κατά τη διάρκεια του πολεμου των διαδόχων του Οιδίποδα,του Ετεοκλή και του Πολυνίκη,μέσω των διπλωματικών Αποστόλων των Αργιών,διακρίνεται ο παραλογισμός της αδελφοκτονίας,στην κυριολεξία σφαγής.
2)Πέρσες:ο ποιητής προσπαθεί να μεταφέρει την ήττα των Περσών στην ναυμαχία της Σαλαμίνας από την πλευρά του Ξέρξη και της άυλης του.Είναι η μοναδική σωζόμενη τραγωδία που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ
1)Αίας:ντροπιασμένος από την πλεκτάνη των Θεωνά υπέρ του Οδυσσέα,ο Αίαντας ο Τελαμώνιος βυθίζεται στην παράνοια,συγκρούεται με τις αρετές του πόλεμου και της οικογένειας,με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει τιμώμενος.
1)Φιλοκτήτης:ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος έρχονται στη Λήμνο για να πάρουν στην Τροία τον Ήρωα Φιλοκτήτη,που τον εγκατέλειψαν εκεί λίγο πριν την απόβαση της Τροίας.για άλλη μια φορά  η δόξα υπερτερεί του ανθρωπίνου εγωισμού.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
1)Τρωάδες:η συγκεκριμένη τραγωδία αποτελεί ένα μακρύ μοιρολόι,που κάνει καυστική κριτική για την καταστροφή της Μήλου από τους Αθηναίους το 418 π.Χ.
2)Ρήσος:αμφισβητείτε αν την έγραψε ο Ευριπίδης.
3)Ηρακλείδες:εδώ ο ποιητής δείχνει την αχαριστία των Σπαρτιατών και των Αργιών,των απογόνων του Ηρακλή δηλαδή,στον απόηχο των τυμπάνων του πελοποννησιακού πολέμου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου